2013. február 3., vasárnap

Költözés, nyitány

Hat hét Budapest és London után csak vége lett a jó világnak, múlt pénteken vissza kellett vonulnom Brüsszelbe. Felkapaszkodtam a gőzösre néhány tonna holmival (csütörtökön hajnali egykor még hajómakettet paszíroztam a nagybőröndbe), kibővített angol szókinccsel, és sok-sok felejthetetlen élménnyel.
Másnap megvolt a szülinapi és egyben lakásbúcsúztató csajbuli. Az utolsó ebben a műfajban: gyülekező és koccintás nálam, majd továbbindulás bulizni. Itt érdemes megemlékezni a nálam kezdődő szombat estékről, a brüsszeli magyar társasági élet meghatározó eseményeiről :D A fénykorban gyakoriak voltak a 20 fős bulik is, sőt, olyan is volt, hogy valaki csak úgy beállított, mert nálam szombat este úgyis party van. Valahogy úgy, mint a Nagy Gatsby-ben, csak medence nélkül. A kandallópárkány bárként üzemelt, a nevetés végtelen volt, a másnap rumlis, a lakáshoz kötődő poénok és sztorik pedig örökzöldek. Mindenkinek szívből köszönöm a közreműködést! :) Most aztán két és fél év, és számtalan fergeteges este után bezár a kocsma, én meg átnyergelek a pizsamaparty-üzletágba. Mert Overijse-be ugye aki egy este elvetődik hozzám, az sanszos, hogy aznap már ott is marad. Nyilván ebben is vannak lehetőségek...

Előbb viszont még lesz némi nemulass. A költözési kálvária már Londonban elkezdődött, amikor kiderült, hogy nem lehet online megkötni az új lakásra a kötelező tűz- és akármibiztosítást (Nyugat-Európa...?!), márpedig addig nem kapok kulcsot. Így mindjárt az első víkenden nem is jutottam semmire. Szombat délelőtt azért megvolt a találkánk, az ügynökségnek meg nekem, az új rezidenciámban. Jött egy szakértő, aki még karácsonyeste bírt felhívni fadíszítés közben, hogy akkor január 26-án alkalmas lenne-e. Most tehát vagy másfél órát szakértett diktafonba a falak és minden egyéb állapotáról, a nagy részét nem is értettem, mert fura volt a tájszólása, meg az üres lakás visszhangzott is, viszont azonnal legombolt rólam 200 eurót. Aztán olvasnánk le a mérőórákat, de azok nincsenek sehol, hát kisül, hogy az alattam lakó néni pincéje rejti őket. Néni kedvesen betessékelt, nagyon megörült, hogy én fogok fölötte lakni, hogy nem marokkói vagyok, és hogy milyen jól beszélek hollandul – ezt így, ebben a sorrendben – pedig annyira zavarban voltam, hogy így rátörtünk szegényre, hogy csak dadogtam össze-vissza. Aztán még megkérdezte, mi az anyanyelvem, na és akkor elnémult a döbbenettől. Egyszerűbbnek legalábbis egyszerűbb lett volna, ha mégis inkább marokkói vagyok! Majd a lányok sütnek neki palacsintát még az első hangoskodás előtt, biztos, ami biztos.

Aztán némi zsonglőrmutatvánnyal, miközben az újdonsült ír elnökség és egy komolyabb légcsőgyulladás is keserítette az életemet, sikerült megkötnöm a biztosítást. Tehetetlen frankofón ING-s alkalmazott google translate-ből próbált angolul makogni, én meg azon kaptam magam közben, hogy lám, máris csak feleannyira megy fel a pumpám tőle, így hogy tudom: az ilyen jellegű szenvedések két hét múlva töredékükre ritkulnak. Igaza lesz Böbe barátnőmnek: olyan leszek hamarosan, mint akit kicseréltek!

És lám: másnap már meg is volt az első sikerélmény. Felhívtam leendő internetszolgáltatómat, a Telenetet. Tulajdonképpen csak azt az ártatlan kérdést akartam nekik feltenni, hogy nagyjából milyen idősíkban képzelik, hogy netet tudnának nekem varázsolni (vö: 3 hónapos vesszőfutás anno a Belgacommal). Ehhez képest 5 perc alatt megkötöttük telefonon az egészet, és már másnap küldeni akarták a szerelőt, mikor még kulcsom se volt :D Kértem, hogy két nap múlva legyen már, majd két nap múlva pontban a megadott időben, minden komplikáció nélkül lett internetem. Marha unalmas lesz, de csak annyit mondok: Flandria…

Jönnek viszont majd izgalmas sztorik is. Legalábbis ma útnak indult édesapám hozzám a kisautómmal – Meggyecske is belekóstol a belgiumi életbe (=gyors megoldás, hogy ne kelljen egyszerre költözni meg autót venni) – meg a kishúgommal, akiről ezúton is büszkén jelentem, hogy szombat óta diplomás tervező építészmérnök, és tehetségét rögtön be is fogja vetni az ikea bútoraim összerakásával :)
 
Jön a folytatás, de türelmetlenebbeknek alább néhány kép, még így a nyitány idején:
 
  
 
 
 

1 megjegyzés: