2014. március 21., péntek

20 apróság

A hétvégén ismét Londonban jártam, és úgy érzem, végleg megvilágosodtam: nekem a londoni yuppie-lét lenne való, és kész, mondjuk egy notting hill-i lakással. Tekintettel arra, hogy helyette van ugye brüsszeli eurokrata-lét flandriai lakással, illetve hogy a hét további részét betegeskedve töltöm, itt az alkalom elkezdeni a pozitív hozzáállást, és publikálni már egy ideje íródó kis gyűjteményemet.  A lista szubjektív, mielőtt még valaki tenger gyümölcseiről, a francia nyelvről, Brüsszelről, vagy épp az itt mániának számító képregényekről szeretne olvasni... Készülő tavaszi látogatóimnak ajánlom szeretettel!

20 apróság, amit szeretek Belgiumban

1. A 3 órás mozifilmeket szünettel vetítik.
2. A Kinepolis mozi: óriás fotelek, óriás vászon, és a legtöbb időpontban angolul mennek a filmek.
3. Közlekedés. Nincs az állandó életveszély-érzés, mert nem taszítanak le szándékosan az útról, ritkán száguldoznak, tartanak követési távolságot, sávváltáskor egyértelműen jelzik h beengedtek-e vagy sem, és általában be. Bénázás van bőven, de inkább vagyok türelmes, mint pép az árokban. Zebránál 10-ből 9 autó megáll, és ez nem derogál BMW-knek és Audiknak sem. A mozgássérült parkoló szent, említett márkáknak is. Ha még nem lenne elég a hüledezésből: az autópályák ingyenesek és éjjel ki vannak világítva.
4. A „volánbuszra” sms-ben is lehet jegyet venni.
5. Holland nyelv – a legszórakoztatóbb és egyben a legkönnyebb, amibe valaha belefogtam, pedig láttam már ezt-azt szlováktól finnig...
6. A tengerpart. Szürke, szeles, ködös, legtöbben utálják, de nekem hangulatos. Dűnék óriás fűcsomókkal, nagy hajók, világítótornyok, strandkabinok, sültkrumpli, szerencsés időben fagyikehely, még ritkábban napozás, fürdés.
7. Kisvárosok: Brugge, Gent, Leuven… mesedobozok!
8. Tomorrowland. A világ legjobb fesztiválja, amiért még Ausztráliából is jönnek, 50 km tőlem. A jegyek öt perc alatt elfogynak, de belga lakcímmel lehet indulni külön a belga előárusításon, ott nagyobb az esély. A tavalyi első után idén újrázunk egy napra:)
9. Amszterdam, London és Párizs egyaránt 2 óra vonattal.
10. Népszerű az amatőr tánc. Sok suliban van fellépőcsoport is, ahova felvételivel be lehet kerülni – ismeretlenül is (mint az én bámulatos esetem mutatja :D). És minden életkorban táncolnak, olyat itt nem hallani, hogy „negyvenévesen mit ugrál már ott…”
11. Egyébként sincs ageism és hasonlók. Itt már lefutott vita az, hogy hány évesen (meg úgy egyáltalán) hogyan (nem) kell(ene) élni, vagy mit (nem) kell(ene) csinálni.
12. Mivel a négy évszak néha óránként váltja egymást, az emberek nem úgy öltöznek, amilyen az idő, hanem amilyen a kedvük. Mennyivel korszerűbb ;)
13. Vasút: a vonatok gyakoriak, nagyrészt tiszták és pontosak, és az egésznek itt jobban érzem a hangulatát is, mint otthon.
14. A Forever21 bolt Antwerpenben. Meg a többi :)
15. Ha már vásárlás: a ruhák ugyanannyiba kerülnek, mint otthon. Egyes márkák olcsóbbak – igaz ez pl. a Body Shopra is. (A bérek meg.... hagyjuk.)
16. Waterzooi. Legközelebb talán a tárkonyos csirkeleves áll hozzá, nagyon fini! Genti módra úgy készül, hogy egészben belehajigálják a répát, a krumplit héjastul, meg a csirkelábat. Elsőre volt nagy meglepetés, amikor ezeket kihalásztam a felszín alól.
17. Kenyérautomaták: zsúfolt időkben igen jól tud jönni, hogy a szomszéd utcában 2 euróért akár éjjel is vehetek friss, finom, teljes kiőrlésű veknit.
18. Krumpli. Otthon meg se nagyon ettem, itt magában is jó, minden formában – nem tudom, mi a titka!
19. Magyarországgal ellentétben itt aztán nem érdekel senkit, ha valaki nem szereti a bort. Amúgy elvileg bortermelő vidéken lakom, de aztán egyszer letévedtem a borfesztiválra, és láttam a plakáton, hogy a Jupiler (kb kőbányai sör) szponzorálja, és a többség azt is iszik :D
20. Aki meg szereti a sört, annak pedig egyenesen arany élete van, na azért nem a Jupiler miatt... Több ezer fajta, köztük kézműves, apátsági, gyümölcsös, a paletta színes: mangóstól a négygabonás feketesörig. Ha a fenti többiből épp egy se jutna az ember eszébe, akkor csak választani kell egyet ;)
  


5 megjegyzés:

  1. Tengerpart rulez, waterzooi rulez, boltok rulez (a Sephora fájó hiánya nem illik egy ilyen pozitív bejegyzéshez), de nekem Belgium mellett az egyetlen érv akkor is az ott lakó barátok!

    VálaszTörlés
  2. Így van, erősen gondolkoztam is, hogy említsem őket - de úgy gondoltam, nem az apróságok közt a helyük:)

    VálaszTörlés
  3. Naés, mi van a 20 aprósággal, amit úúútálsz Belgiumban?
    Segítek.
    1. Nem ártana legalább érteni franciául :-)

    VálaszTörlés
  4. egyre nagyobb kedvem van kimenni jaj de türelmetlen vagyok !! :)

    VálaszTörlés
  5. Apu: úgy gondoltam, azokról nyavalygok eleget, nem kell külön még gyűjteni is.
    Zsófi: várunk szeretettel!

    VálaszTörlés