2010. október 7., csütörtök

Furcsaságok – a város, ahol élek…

Mostanra annyi meghökkentő/érdekes/fura dolgot láttam itt, hogy ideje csokorba szedni őket.

Kezdjük az időjárással. Szó szerint ötpercenként képes változni, a vihartól a gyönyörű napsütésig. Esernyő ÉS napszemüveg nélkül elindulni sem érdemes.
Talán ez is az oka annak, hogy itt nem úgy öltöznek az emberek, amilyen az idő, hanem amilyen kedvük épp van – mennyivel korszerűbb dolog is ez! :D Az augusztusi 25 fokban pl láttam hófehér csizmát, az októberi 10-ben pedig mezítlábas papucsot.
Viszont itt nem szólnak meg, bármi is van rajtad (na munkán kívül persze), és nemcsak hogy 30, de akár 60 felett is hordhatsz leengedett, hosszú hajat, yess :))) az viszont, hogy ez utóbbi életkorban miért nem párosul hajfestéssel, már nekem is magas.

Az emberek hihetetlenül sokfélék. Magyarországról érkezve, amíg nem lát ilyen környezetet az ember, addig elképzelni is nehéz. Egy átlagos metrókocsiban jó eséllyel akad az ember körül NATO-s diplomata, rasztahajú jamaikai, spanyol diák, leplekbe burkolt hangos arab hölgykolónia rengeteg babakocsival, gyönyörűen befont hajú, trendyn öltözött és sminkelt fiatal afrikai nő, a környező falvakból ingázó wallon/flamand dolgozó, török bácsika, na meg magamfajta uniós tisztviselők, finnektől portugálokig. A zenészekről, zsebtolvajokról, koldusokról, uniós belépőkártyákkal bizniszelőkről és a számtalan különféle aktivistáról nem is beszélve.
Ha valakihez netán szólni szükséges, először lázasan mérlegel az ember, hogy vajon milyen nyelvvel lesz sikere, majd idővel próbálja megfejteni az emberek kinézete és nyelvismeretei közötti összefüggéseket.
A flamand-vallon szembenállás nem sokat segít a dolgon, ugyanis így még a helyiek sem egyfélék, és ha egy önérzetesebb vallonhoz (aki francia anyanyelvű) véletlenül hollandul szólsz, akkor a sikeres kommunikáció még alacsonyabb valószínűségű, mintha angolul kezdted volna.

Ha már a tömegközlekedésnél jártunk: a metrót és a villamost eleinte nehéz megkülönböztetni, mert mindkettő jórészt a föld alatt megy, sőt, a villamos néha egy szinttel mélyebben.
Ja azt ki hiszi el nekem, hogy itt 10-ből 9 fekete Audi megáll a zebra előtt (otthoni arány talán 10-ből 1)?

A közlekedés egyébként nagyon flottul megy, kivéve, ha tüntetés van, ami itt kb mindennapos :D Múlt héten az egész város lebénult egy kétszázezres felvonulás miatt. Ahányszor jön valami delegáció, biztos, hogy minimum egy tucatnyi fura szerzet megjelenik a Schuman téren, transzparensekkel és egyéb kellékekkel. Az én eddigi kedvenceim a tiroli gazdák voltak, mert ők barikat is hoztak :) enyhén voltam meglepve, mikor hazafele baktatva bégetésre lettem figyelmes a Berlaymont épületnél!
A rendőrkonvojok, -helikopterek, sőt a lovasrendőrség vonulásai szintén mindennaposak. Szombaton a bevásárlóutcában tartottak összehangolt akciót, úgy 15 rohamkocsival meg féltucat lóval. Nem értettük, miért, mindenesetre jól nézett ki a művelet.

A lovak szépen kidíszítették a bevásárlóutcát, amiről mindjárt eszembe is jut a következő furcsaság: Budapest NEM koszos, bárki bármit is mondjon. Na jó, legfeljebb a BKV, de az utcák nem. Ami itt van időnként a belvárosban, az igen. Múltkor úgy ugrottam el egy koldus elől, aki egy hosszú botra szerelt zsákkal piszkált felém balról, de azt se tudtam, hova ugorjak, mert jobboldalt meg méretes vértócsát találtam. Valahogy a higiéniához való hozzáállás is más itt – múltkor egy teraszon ücsörögtünk egy adag sültkrumplival, és tanúi voltunk, amint a szomszéd asztalon egy pasi pelenkát cserélt egy csecsemőnek. Értitek, a kávézó asztalára tette a teli pelenkát, oda, ahonnan a következő vendég eszik. Mindezt a divatos Jourdan téren, ahol ¾ órát állsz sorba egy adag originál belga krumpliért amúgy. Otthon úgy üvöltötték volna le egy ilyenért, hogy a környékre se megy többet.

Amilyen megengedőek az utcán, olyan vasszigorral viseltetnek azonban az ember privát szemetesei iránt. Szelektív gyűjtés van, 3-féle zsákot vagy kénytelen tartani, kizárólag a hivatalos, ilyen célra árult fajtából, azaz nem dobhatsz ki te csakúgy bármit bármilyen nejlonszatyorban. Kékbe mennek a flakonok, sárgába a papír, a fehér pedig vegyes. (Ja, az üvegekkel még külön rohangálj a gyűjtőkhöz, na ezt én már negálom, ami sok az sok.) Természetesen a fehér kell leggyakrabban, így azt mindjárt kétszer annyiért árulják. Hetente kétszer ki kell készíteni az utcára a ház elé ezeket a szatyrokat (a legszebb utcák is csodásan mutatnak ilyenkor) szerda hajnalban viszik el valamennyi zsákot, szombat hajnalban pedig csak a fehéreket. Ha elmulasztottad, akkor rohad a konyhádban a háromféle szemét újabb napokig (az, hogy hely sincs ennyi szemetesnek, már eleve tökjó). De még itt sincs vége a történetnek: ha valamit nem a megfelelő zsákba dobtál, vagy túl hamar készítetted ki a zsákokat, ÉS a szemét tartalmáról/helyéről be tudnak azonosítani (?), akkor fizetheted a büntetést. Hallottam valakiről, akivel 80 eurót fizettettek, csak mert este 6 előtt ki merészelte tenni a szatyrokat (munkaügyben indulnia kellett Strasbourgba). Miközben a város egyes negyedeiben fogalmazzunk úgy tapintatosan, hogy hangyányival nagyobb gondok vannak, mint hogy kék vagy sárga a szemetesnejlon és hány órakor került oda……..

Hát ilyesmikkel kell itten együtt élnem mostanában… Biztató azért, hogy aki régebbi motoros, annak általában megvannak a megküzdési stratégiái az itteni furcsaságokra: van pl olyan ismerősöm, aki állandóan több pár cipőt tart magánál az időjárás miatt. Egy kedves, idősebb, végtelenül segítőkész kolléga pedig azt osztotta meg velem bizalmasan, mint taktikai jótanácsot, hogy ő bizony biztos ami biztos, soha nem a saját háza elé készíti ki a szemetesszatyrait :D Azt hiszem pár hónap, és én is profi belga leszek.

És akkor talán azt is megértem, miért fakóbb az itteni Fanta. Erre eddig kétféle magyarázatot hallottam: A) igazi gyümölcs van benne és nem színezék, B) a belgáknál minden ízetlenebb és ezt is le kellett butítani hogy jó legyen nekik. Szóljon, aki tudja a megoldást!

2 megjegyzés:

  1. Profi helyzetelemzés. Én nem sokat voltam Brüsszelben, de nagyon ismerős a helyzet.
    J. A.

    VálaszTörlés
  2. A belga nap biztosan nem érlelte a narancsot olyan szép aranysárgára, mint a magyar. XD

    VálaszTörlés