2013. június 6., csütörtök

Sztrájk, meg a magánvéleményem


Úgy tűnik, a sztrájkhullám mostanra a mindennapok része lett itt a mi kis eurobuborékunkban. Mivel minket, tolmácsokat papíron a Bizottság alkalmaz, a munka nagy része meg a Tanácsban van, bármelyik társulat sztrájkol, ugyanaz a vége: elmaradnak az ülések és akkor se dolgozunk, ha amúgy igen. Ebből persze van némi káosz, mert ha nem megyünk be, nem lehet tudni, hogy csak elmaradt az ülésünk, vagy amúgy is sztrájkoltunk volna. Ezt változatos regisztrációs módszerekkel próbálják nyomonkövetni, jól ki kell bogozni, legújabban épp mi a teendő, különben úgy jár az ember, mint a kolléganőm, akit a héten világosítottam fel, hogy ja, akkor ő eddig sztrájkolt. Azzal meg bérmegvonás is jár ám. A sztrájkolók egyre agresszívebbek is amúgy, és kezdik bántani a „sztrájktörőket”. A múltkor egy kolléganőnek, aki be akart menni az épületbe, konkrétan beszóltak az ajtónál álldogálók, hogy „hé, rajtad kívül mindenki sztrájkol” – az az apróság, hogy tanácsi sztrájk volt, a kolléganő meg bizottsági alkalmazott, ergo aznap nem is sztrájkolhatott, nem számít. Meg egyáltalán.

Mindenféle megszorításokat emlegetnek, ködös és ellentmondásos infók vannak arról, hogy mit is akarnak elvenni tőlünk pontosan.  Nem tudom, mennyivel lennék okosabb, ha mindennap szorgalmasan átrágnám magam cirka 3-4 lázító szakszervezeti röpiraton, ami a postaládámban landol (nem rövidek ám, és elég fárasztóak). Amikor néha belenézek, akkor olyanokat látok, hogy lassabb lesz az előléptetés x fokozat fölött. Azaz a 20 éve a mostaniaknál lényegesen könnyebb vizsgával belasszózott, majd folyamatosan előléptetett Gizi néni a titkárnői pozíciójában, ahol bizonyos esetekben még dolgozni se nagyon kell (tisztelet persze a kivételeknek!), viszont garantáltan maradhat nyugdíjig és utána is jól fog élni, csak kicsit később fog még nemtudomhányezer euróval többet keresni.

Mindenesetre szerény véleményem, hogy bármi is lesz, a sztrájk nem fogja megakadályozni , illetve nem élünk mi itt olyan rosszul, hogy olyan eszközökhöz nyúljak, amikkel rosszabbul élők esetében sem szimpatizálok… Már otthon is utáltam, ha nagynéha akadt egy bkv-sztrájk.

Mert ám nemcsak a tisztviselők körében dívik ez, hanem a kiszolgáló személyzetnél is. Sajnos véletlen se ugyanazokon a napokon sztrájkolnak, mint mi, ergo sanszos, hogy pont akkor nem lesz wc-papír, takarítás, dokumentumok bekészítve, kávé az ülésen stb., amikor mi épp dolgoznánk. De az Európai Parlament menzáján még azt is megcsinálták, hogy a konyhások sztrájkja keretében csak lasagne-t lehetett enni, és aki eljutott a pénztárig vele, az elolvashatta, hogy „sztrájk az uniós intézmények ellen”. Mi van?! Az ellen a munkáltató ellen, ahol az ő kvalitásaikhoz képest (nem sorolom, nehogy a végén még én tűnjek faragatlanabbnak náluk ;) ) álomállásuk van? Nem tudom, mennyit is keresnek pontosan, de gyanús, hogy Magyarországon mindegyikük helyére akadna diplomás jelentkező. Arról nem beszélve, hogy az az éhes tolmács/bárkimás akivel kiszúrnak, pont nem tehet arról, hogy mi újság a konyhások bérjegyzékével vagy bármijével.

Hát ez van, itt ez is az élet része. Sztrájkoljon hát, aki gondolja - de nekem talán mindig furcsa marad majd hazagondolni, és elképzelni, mennyivel több oka lenne sztrájkolni máshol, másoknak, és mennyire eszükbe sem jut…

3 megjegyzés:

  1. Na pont ez az, Editke. Minekünk azért is lenne sokkal több okunk sztrájkolni, mert általában soha nem jut eszünkbe - és ezzel élnek vissza; valamint azért nem fognak az ottaniak soha odajutni, ahol mi tartunk, mert viszonylag rendszeresen sztrájkolnak. Még akkor is, ha nem úgy tűnik, hogy effektíve elérnek vele bármit is.

    VálaszTörlés
  2. Hmm, igen, ez a perspektívaváltás az valószínűleg, amire nehezen vagyok képes. És hát az örök kérdés, hogy hol is van az a bizonyos határvonal, ahol indokolt sztrájkolni, etikai vagy épp anyagi értelemben? Mondjuk aki álmai otthonában él, ott nyaral ahol jólesik neki, olyan szerződése van hogy kirúghatatlan, bármi baja lesz az egészségével, hozzáfér a legjobb kezeléshez, és tudja, hogy nyugdíjba vonulása után a Bahamákon vesz házat, az helyesen teszi-e, ha sztrájkol? Etikus ez? Esetleg azért az, mert gondol arra, hogy majd a köv. generációknak is jusson a fentiekből? Vagy mert nagy gondja nincs, meg nagy elérnivalója se, de biztos ami biztos sztrájkol, hogy ne is legyen? Vagy neki inkább illene elégedettnek lennie?
    Nem állítom, hogy tudom a helyes választ, mindenesetre érdekes átkerülni egyik közegből és gondolkodásmódból a másikba...

    VálaszTörlés
  3. Egyféle ember sztrájkol vagy tüntet: aki nem fél. Nem fél az, aki úgy érzi, hogy (már) valóban semmiféle vesztenivalója nincs; illetve nem fél az, akinek van szabad kapacitása időben, pénzben, energiában gondolkodni, politikailag felkészültnek lenni stb. Belgiumban a munkahelyeden ilyen utóbbifajta emberek dolgoznak, mi meg egyénileg-társadalmilag attól félünk, hogy azt a keveset is elveszítjük, amink van, ha a hangunkat felemeljük, vagy hiába emelnénk, úgysincs értelme. Ez elég nagy baj. Mert így apránként de tényleg folyamatosan elveszik tőlünk azt a keveset is, amink van. Persze ügyelve arra, hogy mindig csak annyit, hogy maradjon elég ahhoz, hogy értelme legyen rettegni a maradékért.

    VálaszTörlés