2012. április 20., péntek

Pluxing

Nem is tudom, hogy lehet, hogy eddig nem írtam a brüsszeli élet egyik alapeleméről. A pluxing nem új sportág, és nem is divatdarab - drágám, nem láttad a pluxingemet? kéne a mai szekcióülésre - hanem a legismertebb csütörtök esti társasági eseményen való megjelenés.
Tudni kell, hogy az Európai Parlament mögötti tér az a Place Luxembourg. Mivel ez elég hosszú és hülye név, lesz belőle Place Lux, aztán Plux, és ha igazán stílusosan akarunk valakit oda elhívni zülleni, akkor angolul főnévi igenevet illik képezni belőle:

- How about pluxing tonight?

Mivel erre csakis igennel válaszolunk, a téren sorakozó sörözőkben és bárokban este 8-tól mozdulni sem lehet, sőt egy idő után a középen lévő gyepen sem.
Télen gyérebben látogatjuk ezt a teret, mert a sörözők mélyén kell megbújni ahhoz, hogy ne fázzunk, de ahogy megjön a jobb idő, csak úgy sereglenek ki az üvegirodákból/üléstermekből a fiatal eurokraták, pluxolni. Igazi afterwork party ez, este 7-8 körül indul, és úgy kettőig tart, behatárolja, hogy csütörtök lévén sajnos egyben before work is. Persze ha tolmács vagy és még a szerencse lánya is, akkor esetleg készenlétes napod van másnap, azaz reggel fél 9-kor kimászol a géphez vagy akár az ágyból lehallgatod telefonon az aznapi beosztásodat, ami jó esetben negatív, és már nyugodtan fordulsz is a másik oldaladra. Rossz esetben... hagyjuk.

Az első pohárka mellett még igen konszolidált csevegés zajlik, ha körbefülel az ember, csak úgy repkednek minden nyelven - de leginkább angolul (ööö, euroangolul) - az előrehaladási jelentések, főigazgatóságok, munkacsoportok, hatásértékelések, és miegymás, amit az üvegirodákból/üléstermekből észrevétlen magával visz az ember. Később viszont ezek a témák mind kiválóan oldódnak alkoholban. Egyes helyeken még táncolni is lehet, és akkor az ember teljesen elhiszi, hogy már hétvége van.

A pluxolás annyira alaptevékenység, hogy a minap láttam egy előadást az itteni amerikai színitársulattól, a darab Brüsszelben játszódott, a közönség pedig a leghangosabb nevetéssel azt díjazta, amikor kiderült, hogy a darabban szereplő pár is ezen a téren ismerkedett meg. Pedig hát... hol máshol?!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése